1 mei-toespraak Thijs Kievit

“De jonge verworpenen der aarde zijn ontwaakt!”

IMG-20160501-WA008

Op 1 mei vierden PvdA Den Haag, PvdA Leidschendam-Voorburg en PvdA Rijswijk samen de dag van de arbeid. Als voorzitter van de Jonge Socialisten Den Haag – Leiden mocht ik daar traditiegetrouw ook een toespraak houden. Je kan hem hier teruglezen:

Beste partijgenoten,

In tegenstelling tot velen van u, kom ik niet uit een rood nest. Bij ons thuis viel de NCRV-gids op de mat in plaats van de VARA-gids. De Dag van de Arbeid is dan ook voor mij niet een feestdag die ik van huis uit heb meegekregen. Sterker nog, vandaag is pas de derde keer dat ik 1 mei vier. Toch heb ik al een paar vaste elementen kunnen herkennen. Ten eerste, en ik weet niet hoe de commissie dat elk jaar voor elkaar krijgt, maar het is altijd prachtig weer. Ten tweede, er mag altijd een Jonge Socialist iets zeggen. En ten derde, die Jonge Socialist moet vaak vaststellen dat het slecht gaat met de politieke betrokkenheid van de jongeren. Politieke apathie, de niks-generatie. U kent ongetwijfeld de verhalen. Maar deze Dag van de Arbeid mag ik u iets anders vertellen.

Een jaar geleden begon Young&United, een samenwerking van verschillende jongerenorganisaties waaronder de Jonge Socialisten, actie te voeren voor de afschaffing van het jeugdloon. Op pleinen, bij scholen en in winkels wezen zij jongeren op onrechtvaardigheid. Waarom krijg jij nou niet hetzelfde loon als jouw oudere collega, terwijl je wel hetzelfde werk doet? Hoe kan het dat je jezelf niet kan onderhouden als je fulltime werkt, wat veel jongeren doen? Na een jaar campagnes, acties en meer dan honderdduizend handtekeningen voor de petitie is er sinds anderhalve week een akkoord tussen de coalitie, de werkgevers en de vakbonden die de eerste stap naar afschaffing van dit jeugdloon vormt.

En dat is natuurlijk een prachtige stap vooruit, maar er is iets anders dat vele malen belangrijker is. Ik zit in de whatsappgroep van Young&United in Den Haag. Ja, zo gaat dat tegenwoordig. En daar wordt heel wat afgekletst, maar wat er ook gebeurt is dat andere problemen aan de kaak worden gesteld. Een werkgever plaatst een advertentie en vraagt om 16-jarigen, dat is leeftijdsdiscriminatie! Dat mag helemaal niet! En deze jongeren, ook juist jongeren die voorheen totaal niet geïnteresseerd waren in maatschappelijke problemen, of die in de veronderstelling waren dat ze toch niks kunnen veranderen, die jongeren spreken zich hier nu tegen uit. Ze bezetten een fastfoodketen die discrimineert. Ze voeren actie in winkels. Deze jonge verworpenen der aarde zijn ontwaakt.

Met Young&United en andere politieke jongerenorganisaties gaan wij door met de strijd voor een goed loon, tegen de flexibilisering van de arbeidsmarkt, en voor banen voor jongeren. Kortom, voor goed werk. De bedenker van de term niks-generatie heeft de plank flink misgeslagen. Wij zijn strijdbaar, net als zij die ons voor gingen en net als zij die na ons komen. En dát.. is waar 1 mei over gaat! Ik wens u een fijne Dag van de Arbeid.

Categorieën: Uncategorized

Jonge Socialisten in de PvdA