Blog: Voedselbank Leiden

23434918_1935698769779461_2313513940718032619_n

Op 8 november zijn we op bezoek gegaan bij de Voedselbank Leiden. Daar werden we welkom geheten door Gerrit Nieuwenhuis, de secretaris van de voedselbank, en Hans Reijnders, de coördinator klanten. We gingen in gesprek over het werk dat de Voedselbank doet en de problemen waar veel klanten mee te kampen hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld geleerd dat voedselbankklanten vaak hoge schulden hebben, bijvoorbeeld doordat hun bedrijf failliet ging, of door een echtscheiding. Er zijn ook veel jongeren die klant zijn van de voedselbank, mede door werkeloosheid en drugsproblematiek. De voedselbank biedt deze mensen een basis, zodat ze er in ieder geval niet alleen voor staan. Ook zijn we rondgeleid in het gebouw en hebben we gezien hoe het nieuwe winkel-concept van de voedselbank werkt, waar klanten zelf kunnen kiezen welke producten ze wel en niet willen hebben in hun pakket. Net als in de supermarkt.

We hebben ook een paar zakken aan donaties meegenomen. Vaak denkt men bij een donatie voor de voedselbank al snel aan fruit en groente in blik, en andere houdbare producten zoals pasta en rijst. Met deze donaties is de voedselbank natuurlijk erg blij, maar wij hebben de vraag gekregen of we geen eten, maar “schoon”-spulletjes wilden meenemen, zoals tandpasta, shampoo, afwasmiddel, maandverband, en luiers. Hieraan is bij voedselbanken namelijk vaak een tekort. Deze producten zaten dan ook tussen onze donaties.

Het was voor ons een interessante en leerzame avond! Na afloop voelden we ons erg geïnspireerd. In de komende tijd gaan we daarom vaker meehelpen bij dit soort lokale initiatieven. Meer weten of suggesties? Mail ons op bestuur@jsdenhaagleiden.nl.

Categorieën: Economie

Jonge Socialisten in de PvdA