Boekenclub bespreekt “De Eurocrisis” door Jeroen Dijsselbloem

Het komende jaar bespreken de Jonge Socialisten Den Haag – Leiden elke 2 maanden een boek met politieke insteek. Het (boeken)bal werd op 3 september spreekwoordelijk geopend door Jeroen Dijsselbloem, voormalig eurogroepvoorzitter en auteur van “De Eurocrisis”.

IMG_20190922_150526

De omslag toont het al: dit is een serieus boek van een serieuze man. Peinzend, één vinger op de mond, kijkt Jeroen Dijsselbloem in de verte. Op het voorhoofd zijn handelsmerk: een diepe frons. Het lot van de euro ligt in zijn handen.

Overzicht van de crisis

Nouja, bij wijze van spreken dan. In werkelijkheid was Dijsselbloem natuurlijk niet in zijn eentje verantwoordelijk voor de loop van de gebeurtenissen. Wie het boek leest, krijgt een goede indruk van hoe al voor zijn aantreden in 2013 er belangrijke stappen waren gezet om de crisis te bestrijden. Ook krijg je een gevoel voor het politieke krachtenveld waarin hij opereerde en moest samenwerken om compromissen te sluiten.

De balans opmaken

Dijsselbloem werd bovenal het gezicht van de Griekse crisis en de zware bezuinigingen aldaar. Griekenland is inderdaad een belangrijk onderdeel van het boek, maar het onderwerp is veel breder: ook de oorzaken van de crisis en de problemen in andere landen, zoals Ierland en Cyprus, komen aan bod. Al met al een mooi overzicht voor wie graag meer wil weten over de problemen waarin de euro heeft verkeerd. Het is Dijsselbloems verdienste dat hij dit alles in begrijpelijke en toegankelijke taal uitlegt. Toch maakt het hoge technische gehalte het soms moeilijk de maatregelen te beoordelen: wat waren de verschillende mogelijkheden? Waarover was discussie? De eurocrisis blijft uiteindelijk toch een onderwerp voor fijnproevers en economen.

Vraaggesprek in Utrecht

Een week na de bespreking was Jeroen Dijsselbloem in Utrecht te gast voor een activiteit van het landelijk bestuur van de Jonge Socialisten. De opkomst was hoog, er was duidelijk veel interesse om naar hem te luisteren. Sinds enige tijd is hij voorzitter van de onderzoeksraad voor veiligheid (“niet de veiligheidsraad, die zit nog steeds in New York”). Uiteraard kwamen in het vraaggesprek ook de euro en Griekenland aan bod. Hoe kijkt men daar tegen hem aan? In 2015 was de situatie veel gespannener. Vandaag de dag is er ook waardering voor zijn rol, aldus Dijsselbloem: hij heeft Griekenland toch maar mooi in de euro weten te houden.

Categorieën: Economie, Europese Unie

Jonge Socialisten in de PvdA