De 1 mei toespraak van onze voorzitter

IMG-20190502-WA0003

Bij de Haagse 1 mei-viering heeft Kevin, de voorzitter van de JS Den Haag – Leiden, een toespraak gegeven over het belang van deze dag voor onze geschiedenis, het heden en ook onze toekomst. De toespraak is hieronder opgenomen.

Beste partijgenoten, vrienden,

Vandaag is een dag om terug te kijken. Dat we dankbaar zijn, voor hen die hun bloed, zweet, en tranen hebben gegeven voor het opbouwen van onze samenleving. Om ons te herinneren dat iedereen die hard gewerkt heeft voor ons bestaan, het verdient herdacht te worden door ons, hier. Om ons te herinneren dat zij die waarde hebben gegeven aan ons bestaan, het daarom ook verdienen om waardig behandeld te worden.

Met die constatering kijken we terug, naar dagen waar waardigheid voor iedereen absoluut niet vanzelfsprekend was. Dat mensen wereldwijd hebben bijgedragen aan de welvaart van ons allen hier aanwezig. Sommigen onder erbarmelijke omstandigheden, waarbij sommigen zelfs onder dwang, allen hebben zij bijgedragen aan onze samenleving. Verbonden zijn wij hier vandaag met hen door onze idealen: een waardig bestaan voor ons allemaal.

Met dit ideaal kijken we naar het heden. Dankbaar dat we door hard werken, ver zijn gekomen bij het creëren van een meer humane en waardige samenleving, voor iedereen. We zien de stappen die we gemaakt hebben, met het begrip dat dit werk nooit af is. Constant zijn er hen die oproepen om ons als collectief af te breken. Zij die alleen willen kijken naar wat ons anders maakt, het vertikken te kijken naar wat ons allemaal bindt. Het pad dat zij bewandelen is een simpele. Veel moeilijker is het om juist de armen om elkaar te slaan, en elkaar nog steviger vast te houden in tijden dat het minder gaat. Wel is verbonden aan elkaar zijn, solidair met één en ander zijn, een diep gewortelde wens die velen in de wereld met zich meedragen.

Redenen voor optimisme zien we gelukkig overal om ons heen. Ik kijk hier naar de jongeren van Youth for Climate, die opstaan voor onze rechten, en voor hen die nog moeten komen, voor een bewoonbare en schone planeet. Naar hen die, ondanks dat zij in onderdrukking leven, er niet voor weg lopen om op te staan, en heldhaftig opkomen voor onze rechten. Dames en heren, onrecht mag nog wel bestaan, maar rekent u er maar op dat zij die rechtvaardigheid willen, ook zullen blijven opstaan, en elkaar zullen weten te vinden.

Met dit geloof kijken we naar de toekomst. Dat de kernwaarden van de sociaaldemocratie daadwerkelijk nog bij ons zijn. Dat onze ideeën van gelijkheid, vrijheid en verbondenheid ook absoluut nog leven bij de jongeren; ondanks dat mensen u willen laten geloven van niet. Ook hierbij geldt dat ons sociaaldemocratisch project nog verre van af is. Een oproep om ons progressieve karakter daadwerkelijk vast te houden, maar te erkennen dat de tijden beginnen te veranderen. Steeds meer jongeren kampen met het probleem van onzekerheid: op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en natuurlijk het klimaat, om er maar drie te noemen. Maar ook niet te vergeten: jongeren die van ver naar ons land komen, vluchtend van oorlog, geweld en armoede, op zoek naar een beter bestaan voor hen en hun geliefden.

Daarom een oproep aan de Partij van de Arbeid om, met zijn progressieve karakter, ook moderne oplossingen te vinden voor moderne problemen. Dus dat we onze kernwaarden van de sociaaldemocratie vast mogen houden, maar hier ook progressieve en hedendaagse oplossingen aan toevoegen. Zoals bijvoorbeeld het basisinkomen, mocht door verdere automatisering werk als inkomstenbron voor een groot aantal mensen verdwijnen. Dat wij als partij elkaar blijven vasthouden, terwijl verdere polarisatie ons als samenleving uit elkaar probeert te drijven.

Op dat wij nooit mogen vergeten solidair te blijven, met hen die keihard werken om onze samenleving steeds een beetje mooier te maken voor iedereen: een kernwaarde van onze sociaaldemocratie. Dat ongeacht eigenschappen als levensovertuiging, wie jij lief hebt in dit leven, plaats van herkomst of gender, wij blijven kijken naar wat ons bindt. Zij die waarde geven aan onze levens, verdienen dan ook niets minder dan met waardigheid behandeld te worden. Ik wens u allen een fijne dag van de arbeid, dank u wel.

 

 

Categorieën: Algemeen, Demonstratie, Economie, Werken

Jonge Socialisten in de PvdA