Jonge Socialisten: ‘Marktwerking werkt niet!’

Actie op de Delftse Lichtjesavond tegen de energiemarkt.

PvdA-commissielid Simon de Rijk in gesprek met bezoeker van Delftse Lichtjesavond

Om te laten zien hoe belachelijk een ‘energiemarkt’ in het echt eigenlijk is hebben de Jonge Socialisten dinsdagavond geprobeerd potjes met warmte te verkopen op Lichtjesavond in Delft.

“Het wordt tijd dat elektriciteit en gas weer publieke voorzieningen worden,” stelt Daan de Jong, voorzitter van de lokale afdeling van de jongerenbeweging in de PvdA. “Op dit moment zitten steeds meer mensen in de kou omdat ze het niet kunnen betalen thuis de verwarming aan te zetten. Naast de gezondheidsproblemen die dit op kan leveren is het ook ronduit onacceptabel dat in een rijk land als het onze dit soort armoede bestaat. De energiebedrijven zijn ooit geprivatiseerd met de belofte dat de prijzen dan omlaag zouden gaan. Het tegenovergestelde is gebeurd, terwijl de energiebedrijven nu meer dan ooit gigantische winsten maken.”

Profielen

  • Simon de RijkSimon de RijkPenningmeester

De Jonge Socialisten waren op dinsdagavond bij de lichtjesavond in Delft om aandacht te vragen voor de rol van de energiemarkt in de crisis. Zij hebben potjes met waxinelichtjes geprobeerd te slijten aan het rondwandelende publiek van de kerstmarkt. Hierbij werd veelvuldig opgeboden en afgedongen. Daan de Jong: “De werkelijke energiemarkt is even absurd als de veiling we hier organiseren. Omdat er geen vaste prijzen en nauwelijks overheidsregie zijn, rijzen de energiekosten nu de pan uit en gaan mensen een koude winter tegemoet.”

 

"Armoede is vaak onzichtbaar. De gezinnen die nu klappertandend van de kou thuis zitten zien we niet, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn."

Simon de Rijk Tweet citaat

Delfts PvdA-commissielid Simon de Rijk vertelt dat de gezelligheid van Lichtjesavond dit jaar een schrijnend contrast vormt met de koude duisternis van de energiearmoede. “Een avond als deze, met duizenden prachtige lichtjes is leuk, maar verblindt ons ook voor de werkelijkheid. Het lijkt hier alsof het wel meevalt met de energiearmoede, maar dan haal ik graag de Duitse schrijver Bertold Brecht aan, die zei dat we ons niet moeten blindstaren op dat wat verlicht is, maar juist moeten kijken naar wat zich in het duister bevindt. Armoede is vaak onzichtbaar. De gezinnen die nu klappertandend van de kou thuis zitten zien we niet, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn.”

De Jonge Socialisten hopen met hun actie op de kerstmarkt het publiek bewust te hebben gemaakt van de rol van marktwerking in de energievoorziening. Ze willen dat de landelijke overheid meer de regie neemt en zijn tot die tijd van plan om eigen ‘energiemarkten’ te blijven organiseren, zoals aankomende zaterdag op de kerstmarkt in Leiden.

Lees meer

Categorieën: Actie, Economie

Jonge Socialisten in de PvdA