Jonge Socialisten pleiten voor zero-tolerance beleid in Haagse en Leidse horeca

Jonge Socialisten pleiten voor zero-tolerance beleid in Haagse en Leidse horeca

Op 27 november bleek uit het programma Undercover in Nederland dat horecagelegenheden in Den Haag en Leiden systematisch en bewust donkere en Marokkaanse jongens weigeren. De Jonge Socialisten in de PvdA (JS), afdeling Den Haag-Leiden,  is verbolgen over de bevindingen van Alberto Stegeman en eist een zero-tolerance beleid in het Haagse uitgaansleven.

In een aflevering van het SBS6-programma Undercover in Nederland die zondagavond is uitgezonden, is te zien dat er wordt gediscrimineerd in Haagse en Leidse horecagelegenheden. Onder meer in het Leidse café De Kroeg en de Haagse cafés Millers en De Paap kwamen jongeren met een donkere of getinte huidskleur niet binnen. Dit terwijl hun blanke leeftijdsgenoten zonder problemen werden toegelaten.

Voorzitter van de JS Den Haag-Leiden, Olivia Lin, maakt zich kwaad over de bevindingen van Stegeman en eist onmiddellijke actie van het college in zowel Den Haag en Leiden: “het onderzoek toont aan dat er duidelijk met twee maten gemeten wordt in de horecagelegenheden in de twee steden. Het is hoog tijd dat discriminatie en uitsluiting voorgoed uit Den Haag en Leiden verbannen worden. In de politiek wordt al lange tijd gesproken over het deurbeleid, maar in de praktijk verandert er weinig. Als de horecagelegenheden zich schuldig blijven maken aan discriminatie van jongeren, alleen omdat ze een kleurtje hebben, is er voor hen in de stad geen ruimte.”

De JS pleit daarom ook voor een zero-tolerance beleid voor Haagse en Leidse horecagelegenheden. In de praktijk zal dit inhouden dat de horecagelegenheden bij discriminatie een forse boete opgelegd kunnen krijgen. Mochten zij vervolgens nogmaals in de fout gaan dan is de enige mogelijkheid het intrekken van hun horecavergunning. Transparantie in deze aanpak is bovendien erg belangrijk. Op die manier zijn jongeren op de hoogte van welke horecagelegenheden discrimineren en kunnen zij deze plekken mijden. “De politiek heeft de horecagelegenheden te veel kansen gegeven. Al lange tijd roepen wij dat discriminatie aangepakt moet worden, maar concrete actie ontbreekt. Wanneer de horecagelegenheden geen druk voelen om hun deurbeleid aan te pakken zal er ook niets gebeuren. We hopen dat dit onderzoek leidt tot concretere stappen en een zero-tolerance beleid”, aldus Lin.

Categorieën: Algemeen

Jonge Socialisten in de PvdA