Jonge Socialisten willen ‘consent’ in het onderwijspakket

12 Mei hebben we gedemonstreerd tegen over de Tweede Kamer zodat consent wordt behandelt bij de seksuele voorlichting!

geen uitnodiging-07

Lees hier ons artikel in Unity:

13 mei 2022

LEIDEN – De Jonge Socialisten in de PvdA Den Haag-Leiden willen dat er tijdens seksuele voorlichting op scholen meer aandacht komt voor ‘consent’, ofwel toestemming op seksueel gebied. De jongeren van de politiek onafhankelijke organisatie, gelieerd aan de PvdA, protesteerden gisteren aan het eind van de middag voor de Tweede Kamer. 

Volgens de Jonge Socialisten wordt het onderwerp van instemming niet of nauwelijks behandeld tijdens seksuele voorlichten. Jongeren weten hierdoor niet altijd of ze iets verkeerd doen, iets dat wel erg belangrijk is voor veilige seks. Daarom schreven de Jonge Socialisten een manifest, waarin ze pleiten voor een nieuw lesprogramma. Volgende week dinsdag overhandigen ze het manifest aan Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Beeld: Lilit Zeltsburg

Ons artikel in Den Haag FM:

DEN HAAG – Een groep jongeren demonstreert donderdagmiddag bij de Tweede Kamer in ondergoed tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. ‘We doen dit voor de actie ‘Geen Uitnodiging’, om te laten zien dat het nooit uitmaakt wat je aan hebt. Het is nooit jouw schuld als je slachtoffer bent van seksueel geweld’, zegt organisator Ytim Engelaar van de Jonge Socialisten Den Haag – Leiden.
Ytim werd zelf ook slachtoffer van seksueel geweld. ‘Ik ben op mijn veertiende in een relatie mishandeld. Op mijn zeventiende ben ik aangerand en verkracht. Daardoor heb ik twee jaar geen school kunnen volgen. Ik weet heel goed wat het met je kan doen. Ik wil dat niemand dit hoeft mee te maken’, zegt Ytim in Bob Staat Op.
Eerst zou Ytim alleen demonstreren maar meer jongeren sluiten zich bij haar aan. ‘Ik vind het fijn dat er zoveel aandacht is voor deze actie. De mensen die mee willen doen ben ik heel dankbaar.’

Wil je dit ook?

Met de demonstratie hoopt Ytim dat de Tweede Kamer de wetgeving aanpast en er meer voorlichting komt op scholen. Ook hoopt ze dat mensen tijdens intieme momenten toestemming vragen aan elkaar. ‘Ik hoop dat mensen voortaan de vraag stellen: “Wil je dit ook?” Het zijn maar een paar woordjes en je kan er zoveel mee voorkomen.’
Luister hier het interview met Ytim Engelaar terug:

Categorieën: Actie, Demonstratie, Diversiteit & Emancipatie, Onderwijs, Veiligheid, Zorg

Jonge Socialisten in de PvdA