Jonge Socialisten willen JeugdGGZ niet op de wachtlijst

Lees hier ons artikel in Unity over onze campagne tegen de lange wachtlijsten in de JeugdGGZ

WhatsApp Image 2021-11-29 at 11.30.25

Met een open brief roepen de Jonge Socialisten Den Haag-Leiden het komende kabinet op om de problematisch lange wachtlijsten bij de JeugdGGZ zo snel mogelijk op te lossen.

“Het duurt te lang voordat jongeren met psychologische klachten worden behandeld,” stelt Abdelkader Karbache, voorzitter van de jongerenafdeling van de PvdA in de regio Den Haag-Leiden.. “Jongeren met ernstige psychologische problemen, zoals suïcidale gedachten, wachten nu soms meer dan negen maanden op een behandeling. In die tijd moeten zij hun leven op pauze zetten terwijl hun klachten dreigen te escaleren. Het is de hoogste tijd dat het kabinet hier iets aan doet. De jeugdGGZ moet van de wachtlijst!”

In de open brief noemen ze dat de wachtlijsten kwamen door de decentralisatie, maar door corona nog verder zijn vergroot. Door de decentralisatie is de administratiedruk toegenomen, omdat gemeenten veel moeten verantwoorden. “Deze administratieve last ontneemt veel kinderpsychiaters hun werkplezier en zorgt ervoor dat ze minder tijd hebben om patiënten te behandelen. Dit leidt ertoe dat de psychiaters steeds meer achter de computer zitten dan waar ze horen te zitten: voor de patiënt,” aldus Karbache.

Ook het proces waarmee patiënten geselecteerd worden voor behandelingen, is een probleem waar de Jonge Socialisten aandacht voor vragen: “Daarin worden patiënten geselecteerd die het goedkoopst zijn en het snelst de behandeling doorloopt. Dit is impliciete marktwerking,” zegt Karbache verontwaardigd. “de focus moet liggen op de kwaliteit en de juiste duur van een behandeling.”

De open brief is onderdeel van de actie “Zet de jeugdGGZ niet op de wachtlijst”. Deze actie bevat ook een petitie om de politiek op te roepen eindelijk met een oplossing te komen. Onderteken de petitie hier:https://petities.nl/petitions/zet-de-jeugd-ggz-niet-op-de-wachtlijst?locale=nl

Categorieën: Zorg

Jonge Socialisten in de PvdA