Jonge Socialisten:”Studenten willen ook scharrelen!”

Ons artikel in Sleutelstad over de onbetaalbare kleine kamers in Leiden!

TOKTOKTOK

De Jonge Socialisten Den Haag-Leiden willen dat de gemeente Leiden beter toeziet op de leefbaarheid van studentenwoningen in de stad. Daarom trokken de jongeren donderdag met een kippenhok door Leiden.

“Op kamers gaan hoort bij het studentenleven en studentenhuizen kunnen een verrijking zijn voor de stad”, zegt Abdelkader Karbache. Hij is voorzitter van de lokale jongerenafdeling van de PvdA. “Studentenkamers zijn nu vaak te klein en te duur en daardoor niet goed leefbaar. Studenten zijn niet gebaat bij huizen die voor het winstbejag van pandjesbazen omgevormd worden tot onveilige en kleine studentenkamers. Dat moet de gemeente tegengaan door juist te investeren in meer nieuwbouw die speciaal voor studenten wordt gebouwd.”

De Jonge Socialisten fietsten om aandacht voor deze kwestie te vragen met een bakfiets door het centrum van Leiden. Daarin een ‘scharrelkip’. “We hebben de metafoor van de studentenkamer als kippenhok gekozen om duidelijk te maken dat een te kleine woning voor veel jongeren als een beperking van de bewegingsvrijheid voelt. Of om schrijver Floor Kist te citeren: Als er te veel kippen in een kleine ruimte worden gehouden, noemen we dat dierenmishandeling. Als we te veel mensen in een kleine ruimte houden, heet dat ruimtelijke ordening,” aldus Karbache.

De JS willen dat er snel maatregelen worden genomen om de kwaliteit van studentenwoningen te verbeteren en ook te waarborgen. “Vooral tijdens de lockdowns hebben veel studenten gemerkt dat ze niet genoeg ruimte hebben om geconcentreerd te kunnen studeren. Daarnaast moeten ook werkende jongeren de kans krijgen om in een veilig en prettig huis te wonen.”

Categorieën: Actie, Gemeenteraadsverkiezingen, Lokale politiek, Wonen

Jonge Socialisten in de PvdA