Links Lullen EU groot succes!

In debat met DWARS en PINK over de toekomst van de Europese Unie.

53077F7C-030C-499C-8B47-6B07E5FA012E

Nadat de meesten van een heerlijke zomer hebben genoten, was het weer tijd voor Links Lullen. De Jonge Socialisten zijn samen met DWARS en PINK afgelopen woensdag in Leiden in debat gegaan over Europese stellingen.

In de krochten van Leiden kwam Sebastiaan Rood, oud-jongerenvertegenwoordiger en nu bestuurslid klimaat, anti-discriminatie en financiën bij de Europese Groenen, het spits afbijten. Hoe is de huidige Europese situatie eigenlijk ontstaan? Een Europa wat begon met een Unie van Kolen en Staal ten behoeve van vrede en stabiliteit in Europa, moest men steeds meer stappen in het integratieproces nemen om de uitdagingen van de tijd aan te kunnen. Na de kredietcrisis, eurocrisis, de Brexit, de vluchtelingencrisis en ondermijning van de Europese waarden door o.a. de Hongaarse premier Orbán en de Poolse premier Duda staat Europa opnieuw voor grote uitdagingen.

Hoe moeten we nu verder met Europa? We staan op een kruispunt Moet de Europese Unie landen als Hongarije of Polen straffen omdat zijn rechtstatelijke waarden schenden of zich niet houden aan de herverdeling van vluchtelingen? Zijn we bereid economische groei op te offeren voor het klimaat? Moet Europa federaal worden, of blijven de landen het laatste woord houden? Een stevig debat als linkse kameraden onder elkaar. Over lobby’s van grote bedrijven, over het opnemen van vluchtelingen en over het democratisch tekort van de EU.

Kortom zeer geslaagd, stof tot nadenken en zeker tot een volgende keer!

Categorieën: Europese Unie, Internationale Politiek

Jonge Socialisten in de PvdA