Met de Jonge Socialisten kun je thuis komen

Jongeren die staan voor de JS nachtbus

Om aan te geven hoe slecht het momenteel met het nachtelijk openbaar vervoer gesteld is, zijn de Jonge Socialisten in de nacht van 11 op 12 maart met een busje door verschillende wijken van Den Haag gereden om jongeren gratis en veilig thuis te brengen na een gezellig avondje stappen in het centrum van de stad.

Profielen

Aankomende woensdag zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Hoewel deze verkiezingen niet de meeste aandacht trekken, zullen zij wel bepalend zijn voor ons openbaar vervoer van de komende vier jaar. De provincie draagt namelijk de verantwoordelijkheid voor ov en dus ook voor wat er ‘s nachts aan bussen rijdt. Op dit moment is er geen sprake van tram- of busvervoer binnen en om Den Haag in de nachturen. Het gevolg hiervan is onder andere dat mensen die nachtdiensten draaien andere manieren moeten vinden om veilig thuis te komen. Ook jongeren die een gezellige avond in het stadscentrum willen beleven, voelen zich vaak genoodzaakt een nacht door te halen in afwachting van de eerste tram of bus, zonder dit eigenlijk te willen. Aan aansluitingen naar dorpen buiten Den Haag ontbreekt het al helemaal, waardoor het gevoel van te worden achtergesteld in deze gebieden versterkt wordt.

Daarom heeft de plaatselijke afdeling van de PvdA-jongerentak in de nacht van 11 op 12 maart het heft in eigen handen genomen door zelf de rol van het openbaar vervoer te vervullen.

Tweet citaat

De inperking van het nachtvervoer binnen en om Den Haag zorgt voor een hoop extra geregel van alternatieve reismogelijkheden, vrijheidsbeperkingen voor mensen die minder mobiel zijn en meer kans op onveilige situaties. De Jonge Socialisten van Den Haag-Leiden vinden dat dit probleem hoger op de agenda van de provincie moet komen. Daarom heeft de plaatselijke afdeling van de PvdA-jongerentak in de nacht van 11 op 12 maart het heft in eigen handen genomen door zelf de rol van het openbaar vervoer te vervullen. Met een eigen busje en zelfs een eigen dienstregeling en bushaltes, brachten zij mensen tot laat in de avond naar een locatie dicht bij huis. 

Daan de Jong, voorzitter van de Jonge Socialisten: ‘We hebben de afgelopen tijd met alle stakingen ervaren hoe onmisbaar het openbaar vervoer overdag is. Voor mensen die ‘s nachts thuis moeten komen, geldt dit nog veel meer. Wij hopen dat de provincie in de komende jaren meer zal gaan investeren in goed en betaalbaar (nacht-)ov. Niet alleen binnen de grote steden, maar ook naar de omliggende gebieden in Zuid Holland. Hopelijk hoeven wij dan over een tijdje niet meer de rol van het openbaar vervoer op ons te nemen.’

Lees meer

Categorieën: Actie, Openbaar Vervoer

Jonge Socialisten in de PvdA