Open brief Campus Universiteit Leiden in Den Haag

Een oproep aan de gemeenteraad om studenten centraal te zetten en niet de universiteit!

WhatsApp Image 2022-06-07 at 1.30.42 PM

Laatst werd er door de Universiteit Leiden aangekondigd dat ze uit willen breiden naar het oude V&D-pand. De universiteit schrijft in haar groeistrategie dat ze tussen nu en 2030 met 2000 studenten wil groeien en dat ze een universiteit wil worden die gekend en gewaardeerd is binnen de lokale gemeenschap. Alhoewel wij de universiteit een warm hart toedragen, is de uitbreiding niet in het belang van zowel de studenten die nu in Den Haag studeren, als de Haagse inwoners en toekomstige student.

De universiteitscampus, waar thema’s zoals globaal en lokaal bestuur centraal staan, gaat nog eens 2000 studenten aantrekken. Deze studenten komen van ver studeren en hoewel we graag iedereen zouden verwelkomen, levert dit problemen op voor studenten en inwoners. Het woningaanbod in Den Haag is onvoldoende om de huisvesting van deze extra studenten te kunnen waarborgen. Het geeft huisjesmelkers nog meer ruimte om studenten uit te knijpen en hogere huren te gaan vragen. Omdat veel van deze studenten internationale studenten zijn kan de universiteit moeilijk garanderen dat zij een goede, betaalbare kamer kunnen vinden in onze stad. Deze groep is extra kwetsbaar omdat zij vaak acuut een woning nodig hebben en ze hun rechten minder goed kennen; problemen die nu al aan de orde zijn en waar geen snelle oplossing voor zal komen. Het faciliteren van nog meer studenten is daarom ongepast omdat de universiteit geen verantwoordelijkheid kan nemen voor het huisvesten van deze studenten in Den Haag. 

De enige oplossing die daar vanuit de universiteit voor wordt geboden is het vergroten van de mogelijkheden van online onderwijs. Online onderwijs hebben ze blijkbaar als voordeel gezien van de coronapandemie. Fysiek onderwijs is verrijkend voor studenten en helpt betrokkenheid te creëren bij de onderwijsinstelling. Digitaal onderwijs is daarom geen excuus om het huisvestingsprobleem op af te schuiven. De extra druk op het woningaanbod door de extra studenten zijn ook niet in belang van de huidige inwoners, zeker niet voor diegenen die al geconfronteerd worden met hoge huren in de vrije sector.  

Wij vinden dan ook dat de uitbreiding van de Universiteit Leiden niet op zijn plek is voor zowel student als werkende jongeren en verzoeken de gemeente dan ook om hier niet in mee te gaan. Het is belangrijk dat we iedereen eerst zien te huisvesten voordat we meer mensen aantrekken, zodat studenten een stad hebben waar ze kunnen gaan leven in fatsoenlijke woningen. 

Namens de Haagse student,

 

Studentenvakbond The Hague Union of Students

Jonge Socialisten Den Haag-Leiden

DWARS Leiden-Haaglanden

Categorieën: Uncategorized

Jonge Socialisten in de PvdA