Opinie: Is mee regeren voor de PvdA onvermijdelijk?

Een brief aan JS, Den Haag/Leiden

WhatsApp Image 2021-01-05 at 20.26.07 (1)

De nieuwkomerspartij die is ontstaan uit de tweede afsplitsing van het FvD brengt het totaal aantal partijen in de tweede kamer op 18. Nog nooit eerder was de tweede kamer zo verdeeld als nu en die verdeeldheid maakt een coalitie vormen op dit moment extreem moeilijk. De VVD profiteert enorm van deze verdeeldheid. Zij wisten dat zonder hun geen regering mogelijk was en daarom konden ze zich veroorloven om Rutte niet te laten opstappen. Alle nieuwe geluiden in te tweede kamer die vol overtuiging Rutte kritiseerden de afgelopen maanden, waren zodoende ironischer wijze de rede dat Rutte niet is opgestapt.

Maar goed zonder de VVD is geen bestuur mogelijk en de grotere partijen waaronder ook de PvdA en GroenLinks hebben deze week plotseling besloten dat het land toch eens bestuurd moest worden. VVD, D66, PvdA en GroenLinks beginnen met de formatie gesprekken en wanneer Pieter Omtzigt een beetje gesensibiliseerd is het CDA ook. Bij deze formatie laten de partijen alles wat gebeurd is de afgelopen maanden voor wat het is en praten over inhoud verder alsof er niets “onoorbaars” gebeurd zou zijn. Wat natuurlijk niet het geval is!

Voor de PvdA en GroenLinks zie ik dit dubbel. Afgelopen week was er in Portugal het EU Social Summit, waar Rutte toepasselijk bij afwezig was. Voor een PvdAer daarentegen waren de beloftes die er werden gedaan en de thema’s die voorbij kwamen geweldig. Een internationaal minimum loon, meer geld voor sociale zekerheid en prachtige (voor EU standaarden) targets zoals 78% werkenden en 15 miljoen mensen minder in armoede tot 2030. Nederland werd door Ruttes afwezigheid achteraf gekritiseerd en Rutte antwoordde meteen dat hij Porto niet nodig had om zijn sociale agenda uit te voeren.

Met druk uit de EU en uit de Nederlandse bevolking voor een socialer Nederland, ziet het er naar uit dat de VVD van plan is de PvdA agenda deels vrijwillig uit te voeren de komende vier jaar. Ik geef toe dat het een gemiste kans zou zijn als de PvdA dan niet mee zou regeren. Maar er is ook veel gebeurd en het is ook een risico de partij te zijn die mede er voor verantwoordelijk is, (zeker nu Haan de formatie leid) dat de Pyromaan zijn eigen brand mag gaan blussen.

Zo had bijvoorbeeld de motie van de PvdA om meer geld voor de sociale advocatuur vrij te maken er niet hoeven komen, als de VVD daar niet zo hard op had bezuinigd. Ook zijn de ideeën van Mark Rutte verre van radicaal, beperkt zich de kritiek op de bestuurscultuur niet alleen tot de VVD, ziet het er naar uit dat de kritiek het leiderschap van Mark Rutte niet zo snel weg zal vagen en is men miet meer tevreden met het liberalistische gedachtegoed. Een compromis tussen dat gedachtegoed en dat van Links (als Links mee gaat regeren) zal naar mijn mening dan ook niet genoeg zijn om deze woede de mond te snoeren. Ik denk dat de oppositie het huidige wantrouwen en de sociale ongelijkheid mooi kan verwerken in een beeldende kampanje die stemmen trekt. En ik weet niet of de PvdA dat straks kan doen als ze de helft van wat ze beloofd heeft heeft bereikt en een Pyromaan heeft laten regeren.

De keuze die Ploumen maakt om minister te worden kan goed uit pakken, maar ook volledig falen. En dat is een risico die je met 9 zetels niet zou mogen nemen. Ik ben maar half er van overtuigd dat ze de juiste keuze heeft gemaakt. En ik hoop nog steeds dat ze er niet uit komen, Rutte er mee stopt, dat er geen nieuwe verkiezingen komen en dat de VVD, hoe onmogelijk het ook klinkt, een competente plaatsvervanger vind voor teflon Mark. De man verandert niet!! En nog een “schandaaltje” er boven op kan alle regeringspartijen zetels kosten (behalve misschien die van de VVD somehow). Dan heeft de PvdA bij de volgende verkiezingen misschien vier of vijf zetels. Dat moeten we toch niet willen!

Als de PvdA mee gaat regeren ligt het lot van de partij in Ruttes handen en ik kan me niet voor stellen dat er de komende vier jaar (als het überhaupt vier jaar worden) niets onoorbaars gaat gebeuren, dat het aanzien van de PvdA niet een beetje gaat beschadigen. Het feit dat ze überhaupt al aan tafel aanschuiven kost de partij aanzien. We staan in feiten nu al achter.

Afsluitend op mijn visie van het partijbelang van de PvdA, wil ik ook nog kort naar het landsbelang gaan kijken en de rol die de PvdA daar in speelt. De politiek staat stil in Den Haag en dat is erg schadelijk voor het land in algemene zin. Niet zo schadelijk als Rutte natuurlijk, maar die gaat niet wijken. Dat is duidelijk. Het is in het landsbelang dat scholen meer geld krijgen, dat de basisbeurs terug komt, dat er meer geld naar sociale gerechtigheid gaat, dat er een minister van woonbestemming komt, dat de zorg krijgt wat ze verdient, dat het zinloze privatiseren terug gedraaid word en dat we de vele crisissen oplossen waarin we verkeren. Het neorealistische gedachtegoed gaat dat allemaal niet voor ons oplossen. Sterker nog het is hier en daar de oorzaak voor de shit waar we nu in zitten. Als we niet mee regeren steekt Rutte misschien wel met een van die nieuwkomer partijen, die kers vers uit de kraamkamer van het FvD gekropen zijn, in zee. Dan zijn we nog verder van huis dan nu. Het is in het landsbelang dat de PvdA meeregeert en Rutte hard op zijn vingers tikt wanneer het nodig is, anders hebben wij bij de volgende verkiezingen niets meer te zeggen.

 

Heb je aanvullende ideeën over de formatie; commentaar, kritiek of complimenten over mijn brief. Hoor ik graag van jouw kijk op het gestoorde politieke landschap van 2021 en de moeilijke formatie! (In het teken van een kleine onprofessionele vrijwillige opiniepeiling onder ons JSers).

Via tkirsch@kpnmail.nl, een appje naar 0620199559, of heel gemakkelijk in een reactie in de JS app-groep!

Groetjes Tilman Müller-Kirsch

Categorieën: Algemeen, Tweedekamerverkiezingen, Uncategorized

Jonge Socialisten in de PvdA