Vluchtelingen welkom in Leiden

Thijs sprak dinsdag 1 maart in bij een vergadering van de Leidse gemeenteraad over de huisvesting van statushouders en bijzondere doelgroepen.

youtube-still

Geachte leden van de gemeenteraad,

Ik zal mij eerst even voorstellen: mijn naam is Thijs Kievit, ik ben voorzitter van de Jonge Socialisten in Den Haag en Leiden, maar bovenal ben ik trots bewoner van de Kooi.

Vijf jaar geleden ben ik naar Leiden verhuisd als één van die vermaledijde gelukszoekers die van alle uithoeken van het land hier neerstrijken om hun toekomst op te bouwen. Ik voelde mij hier direct thuis. Leiden is een stad met open armen, dat is zij altijd al geweest. De verschillende historische groepen vluchtelingen, de studenten, zij hebben hier vaak hun thuis gevonden, getuige ook de samenstelling van de gemeenteraad. Dat geeft Leiden kleur en maakt het een prachtige stad om in te wonen.

Toen ik vijf jaar geleden ELCID liep en me bekend maakte met de straten, de universiteitsgebouwen en de kroegen, begon de eerste onrust in Syrië. Toen ik drie jaar geleden naar de binnenstad verhuisde, begonnen wij hier in het Westen in te zien wat het regime van Daesh daadwerkelijk inhoudt. En toen ik vorig jaar naar de allermooiste wijk van Leiden verhuisde, stapten jongeren van mijn leeftijd uit wanhoop op een rubberen bootje. Uit angst voor een dictatuur die wreedheden en brutaliteiten niet schuwt, kwamen deze vluchtelingen naar het bolwerk van de vrijheid. Een titel die wij met deze plannen eer aan moeten doen.

Vrij zijn van onzekerheid of je hier mag blijven, vrij zijn van de onzekerheid of je vanavond nog een dak boven je hoofd hebt. Dat zijn vrijheden die wij vaak voor lief nemen. Als een van de rijkste landen in de wereld met relatief goede voorzieningen mogen wij van geluk spreken dat die onzekerheden niet aan de orde van de dag hoeven te zijn. De duizenden aanmeldingen voor Ready2Help tonen aan dat veel Leidenaren inzien dat we ook een deel van dat geluk kunnen delen met anderen. Allemaal zien ze de grote uitdaging die voor Leiden, en voor Nederland, staat. En allemaal zijn ze bereid om de handen uit de mouwen te steken om samen te werken aan een oplossing.

Ik woon zelf bij de Sumatrastraat-locatie om de hoek, waar 16 personen uit de maatschappelijke opvang gehuisvest gaan worden. Zelfs in een rijk land als Nederland leven mensen op straat en het is dan ook ontzettend goed dat oog voor hen is. Ik hoop dat zij zich in de wijk net zo welkom zullen voelen als toen ik er vorig jaar heen verhuisde.

We zijn als stad bereid te helpen, we kunnen ze helpen. We kunnen ervoor zorgen dat Leiden ook voor de vluchtelingen uit Syrië dé plek zal zijn waar de wanhoop en onzekerheid eindigt en waar de vrijheid en hun toekomst begint. En natuurlijk zullen er incidenten zijn, en het gaat allemaal niet vanzelf. Maar daar komen wij samen, als stad, wel uit. Ik ben trots op deze stad, op mijn stad, die zoveel mensen wil verwelkomen, omwille van de vrijheid, die van hun en dus die van ons.

Dank u wel.

Categorieën: Uncategorized

Jonge Socialisten in de PvdA